Smaki majówki

Jak spędzić tegoroczną majówkę?

 

Długi weekend majowy to twór, który zaistniał w naszych kalendarzach po roku 1989. Bo, o ile dzień 1 maja był dniem ustawowo wolnym od pracy od czasów Polski Ludowej, to świętowanie 3 maja było - do roku 1989 - zakazane.

Ten przedłużony weekend ( w bieżącym roku zaledwie o 1 dzień – piątek 1 maja) to doskonała okazja do rodzinnego wypoczynku na łonie natury. Można powiedzieć, przedsmak wakacji.

 

Źródło: http://commons.wikimedia.org

 

Stało się już tradycją, że majówką rozpoczynamy sezon grillowy. Uwielbiamy przaśne biesiady w ogrodzie, na działce, pikniki nad  jeziorem. Towarzyszący im dymek kojarzy nam się z dobrą zabawą z przyjaciółmi przy smacznym jedzonku.

Ale czy raczenie się potrawami z grilla służy naszemu zdrowiu? 

To prawda, że podczas opiekania mięsa w wysokiej temperaturze może dojść do powstania związków o działaniu rakotwórczym. W wyniku spalania węgla z drzew iglastych bogatego w żywice, wytwarza się dym zawierający  szkodliwe związki. Proces ten potęguje  wytapiający się z mięsa i kapiący na żar tłuszcz.

Ale przecież można zaopatrzyć się w węgiel z drzew liściastych, a mięso ułożyć na specjalnych aluminiowych tackach, których użycie znacząco ograniczy dostęp dymu do mięsa.

 

Rozpalanie grilla przy pomocy gazet, kartonu czy malowanego drewna może nieść zgubne skutki, ale nie musimy przecież używać rozpałki. A jeśli już użyjemy, to zastosujmy materiał specjalnie do tego przeznaczony i poczekajmy  aż całkowicie się wypali.

Zbyt długo grillowane mięso (zwęglone jego części) byłyby oczywiście bardzo szkodliwe. Ale istotą grillowania jest przebywanie w bliskim sąsiedztwie tego „cudownego” sprzętu, leniwe doglądanie, więc wybór odpowiedniego momentu na rozpoczęcie opiekania (nie w wysokich płomieniach, ale gdy węgiel się jedynie żarzy)  oraz jego zakończenie, nie powinien stanowić problemu .

Nie od dziś wiadomo, że im więcej tłuszczu (tym bardziej poddanego wysokiej temperaturze), tym mniej zdrowo. Nie wybierajmy więc tłustej kiełbasy czy gorszych (tańszych) gatunków mięs, ale stawiajmy  na jakość. Wzbogaćmy też menu o  zestaw warzyw. Papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki czy cebula są bardzo wdzięcznym surowcem  do grillowania.

 

Źródło: https://www.winiary.pl

 

Oto sprawdzony przepis na smaczną i zdrową potrawę grillowaną:

 

Potrzebne produkty:

czerwona papryka, brokuły, bakłażan, cukinia, cebula, inne ulubione warzywa,

pieczarki,

zioła (np. bazylia, cząber, oregano, rozmaryn, tymianek) lub ewentualnie gotowa przyprawa do grilla,

oliwa,

aluminiowa tacka,

 

na sos:

świeży ogórek,

gesty  jogurt,

ząbek czosnku.

 

Warzywa (poza ogórkiem i czosnkiem) myjemy i kroimy na kawałki wg uznania, skrapiamy oliwą,

posypujemy ziołami i układamy na aluminiowej tacce posmarowanej uprzednio oliwą. I gotowe do opiekania. Warzywa zdejmujemy z grilla gdy są jeszcze chrupiące. 

W czasie, gdy warzywa się już grillują przygotowujemy sos tzatziki. Ogórka obieramy ścieramy na tarce. Lekko solimy i odsączamy na sitku, następnie mieszamy z jogurtem i dodajemy zmiażdżony czosnek.

Gotowe warzywa układamy  na talerzu i dodajemy aromatyczny sos. I mamy na talerzu apetyczną wielobarwną potrawę. Do tego mała porcja soczystej karkówki lub rumianego schabu...  Smacznego! 

 

Dla smakoszy rarytasem będzie zapewne aromatyczna grillowana rybka.  Z ryb słodkowodnych

najlepsze na grilla będą:  pstrąg, jesiotr, sieja, sielawa, pstrąg, węgorz.

Spędzając majówkę nad morzem (np. w Jastarni) na ruszt najlepiej wrzucić flądrę, łososia, turbota, troć lub nawet śledzia. Mięso ryb morskich jest bardziej wartościowe niż ryb słodkowodnych, ponieważ zawiera więcej (w tym przypadku bardzo zdrowego) tłuszczu, a w nim tak bardzo cenione kwasy omega 3.

 

Źrodło: http://kuchnia-norweska.wikidot.com

 

Ryby przyprawiamy najbardziej podstawowymi przyprawami:

solą,

białym pieprzem,

sokiem z cytryny lub limonki,

czosnkiem, 

natką pietruszki lub koperkiem,

rozmarynem,

oraz klarowanym masłem lub oliwą.

Rybę w całości można też  nafaszerować startymi na tarce warzywami.

 

Smak potrawy znakomicie podkreśli prosty sos czosnkowo - koperkowy.

Wystarczy wymieszać majonez z jogurtem (proporcje wg uznania) i dodać zmiażdżony czosnek, posiekany koperek oraz sól.

 

Jak widać, oddając się czasem ulubionej formie wypoczynku (czytaj: grillowaniu) wcale nie musimy wchodzić w konflikt z dietetykami. Grillujmy więc, ale w granicach zdrowego rozsądku.    

 

Zakup ryby może być świetną okazją do zapoznania się z atrakcją turystyczną Jastarni, za jaką można uznać powrót kutrów z morza. Wczesnym rankiem kutry wracają z połowu zawijając do malowniczego portu rybackiego. Przy odrobinie szczęścia - być może - uda się nabyć rybkę prosto z kutra?

 

Źródło: http://commons.wikimedia.org/

 

Przebywając w Ośrodku Wypoczynkowym Natura Tour Półwysep w Jastarni, menu możemy sobie wzbogacić o świeże samodzielnie uwędzone rybki. Na terenie ośrodka, wśród altan grillowych znajduje się specjalny grill-wędzarnia, gdzie goście mogą przygotować sobie ten niezwykle smakowity rarytas.

A może marzy Ci się pełna mocnych wrażeń morska przygoda z samodzielnym połowem dorsza?

Wyprawy kutrem w morze cieszą się wśród prawdziwych mężczyzn niesłabnącym powodzeniem. Czyż nie byłoby miło wrzucić na ruszt własnoręcznie upolowaną rybę?

 

A Ty masz już pomysł jak spędzić tegoroczną majówkę?

 

Anna Szklarska