Magia szampana
Co pijemy w sylwestrową noc?
Mamy grudzień 2015 r.
Jeszcze 2015, ale już wkrótce, w towarzystwie huku korków szampana, pożegnamy ten rok.
Właśnie! Szampana, czy wina musującego?
Źródło: www.navtur.pl
Czym różni się szampan od wina musującego, czasem udającego szampana?
Szampan (żeby nim być) musi spełnić dwa podstawowe warunki: musi być wyprodukowany w Szampanii i musi być, w trakcie procesu produkcji, naturalnie nasycony dwutlenkiem węgla. Ważne jest też, jakich szczepów winogron użyto do produkcji (chardonnay, pinot noir i pinot mounier).
Tak więc każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem.
Źródło: www.interia.pl
Jak powstają bąbelki?
Tak lubiane przez wszystkich bąbelki szampana, powstają - jak wspomniałam - podczas procesu fermentacji, który przebiega w naczyniu zamkniętym w czasie leżakowania.
Źródło: ifrancja.fr
Uwięziony w butelce cukier w połączeniu z drożdżami przechodzi w dwutlenek węgla, a ten rozpuszczony w winie, tworzy cudowne bąbelki.
Jak podawać szampana?
Trunek ten powinien być schłodzony do temp.6-8°C i podawany w wąskim, wysokim kieliszku, tzw. flecie. Kieliszek napełniamy do ¾ wysokości. Takie rozwiązanie pozwala obserwować tworzące się w kieliszku (tylko w przypadku prawdziwego szampana) sznury perełek - bąbelków uwalnianego gazu.
Źródło: www.whiteroom.uk.com
Do czego podajemy szampana?
Szampan – król win – w odróżnieniu od tych pozostałych - dobrze komponuje się dosłownie z wszystkimi daniami, ale najbardziej ceni sobie towarzystwo ostryg, owoców morza, czarnego kawioru czy żabich udek.
Można się nim delektować przed posiłkiem, w trakcie i po; rano, w południe i wieczorem.
Źródło: www.liczilex.pl
Co może godnie zastąpić szampana?
Szampan, z uwagi na cenę, nie jest dostępny dla wszystkich. Odpowiednikiem tego szlachetnego trunku może być wino musujące, również bez sztucznego dodatku dwutlenku węgla, ale pochodzącego nie z Szampanii, tylko z np. Włoch (Prosecco) lub z Hiszpanii (Cava).
Źródło: wwwgastrowawa.pl
Warto jednak, choć raz w życiu warto skosztować szampana, choćby po to, żeby wiedzieć czym różni się od innych win.
I jeszcze kilka uniwersalnych wskazówek odnośnie doboru win:
Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina.
Zaś pod sarny, woły, wieprze
jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki
lubią tylko wina słodkie.
A szampana - wie i kiep,
można podczas, po i przed.
Nie kupiliście jeszcze tradycyjnego trunku na sylwestrową noc?
A może zdacie się na gust profesjonalistów?
Biura podróży i ośrodki wypoczynkowe Natura Tour jeszcze czekają na ostatnich tegorocznych klientów.
Do siego roku!
Anna Szklarska