Magia szampana

Co pijemy w sylwestrową noc?

 

 

Mamy grudzień 2015 r.

Jeszcze 2015, ale już wkrótce, w towarzystwie huku korków szampana, pożegnamy ten rok.

Właśnie! Szampana, czy wina musującego?

 

 

Źródło: www.navtur.pl

 

 

Czym różni się szampan od wina musującego, czasem udającego szampana?

 

Szampan (żeby nim być) musi spełnić dwa podstawowe warunki: musi być wyprodukowany w Szampanii i musi być, w trakcie procesu produkcji, naturalnie nasycony dwutlenkiem węgla. Ważne jest też, jakich szczepów winogron użyto do produkcji (chardonnay, pinot noir i pinot mounier).

Tak więc każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem.

 

 

Źródło: www.interia.pl

 

Jak powstają bąbelki?

 

Tak lubiane przez wszystkich bąbelki szampana, powstają -  jak wspomniałam - podczas procesu fermentacji, który przebiega w naczyniu zamkniętym w czasie leżakowania.

 

 

 

Źródło: ifrancja.fr

 

Uwięziony w butelce cukier w połączeniu z drożdżami przechodzi w dwutlenek węgla, a ten rozpuszczony w winie, tworzy cudowne bąbelki.

 

Jak podawać szampana?

 

Trunek ten powinien być schłodzony do temp.6-8°C  i podawany w wąskim, wysokim kieliszku, tzw. flecie.  Kieliszek napełniamy do ¾ wysokości. Takie rozwiązanie pozwala obserwować tworzące się w kieliszku (tylko w przypadku prawdziwego szampana) sznury perełek - bąbelków uwalnianego gazu.

 

 

Źródło: www.whiteroom.uk.com

 

 

Do czego podajemy szampana?

 

Szampan – król win – w odróżnieniu od tych pozostałych  - dobrze komponuje się dosłownie  z wszystkimi daniami, ale najbardziej ceni sobie towarzystwo ostryg, owoców morza, czarnego kawioru czy żabich udek.

Można się nim delektować przed posiłkiem, w trakcie i po; rano, w południe i wieczorem.

 

 

 

Źródło: www.liczilex.pl

 

 

Co może godnie zastąpić szampana?

 

Szampan, z uwagi na cenę, nie jest dostępny dla wszystkich. Odpowiednikiem tego szlachetnego trunku może być wino musujące, również bez sztucznego dodatku dwutlenku węgla, ale pochodzącego nie z Szampanii, tylko z np. Włoch (Prosecco) lub z Hiszpanii (Cava).

 

 

Źródło: wwwgastrowawa.pl

 

Warto jednak,  choć raz w życiu warto skosztować szampana, choćby po to, żeby wiedzieć czym różni się od innych win.

 

I jeszcze kilka uniwersalnych wskazówek odnośnie doboru win:

 

Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina.
Zaś pod sarny, woły, wieprze
jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki
lubią tylko wina słodkie.
A szampana - wie i kiep,
można podczas, po i przed.

 

Nie kupiliście jeszcze tradycyjnego trunku na sylwestrową noc?

A może zdacie się na gust profesjonalistów?

Biura podróży i ośrodki wypoczynkowe Natura Tour jeszcze czekają na ostatnich tegorocznych klientów.

 

Do siego roku!

 

 

Anna Szklarska